Το τετ α τετ τους αποσκοπεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: ότι δεν μπορεί να αλωνίζει ανενόχλητη στην Ανατολική Μεσόγειο
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική τελικώς – όπως σας προϊδέασε από νωρίς χθες το ethnos.gr – και εν προκειμένω η σημαντική εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που αυτή προοιωνίζεται, αποσκοπεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά προς την Τουρκία: ότι δεν μπορεί να αλωνίζει ανενόχλητη στην Ανατολική Μεσόγειο και να προκαλεί μέσω της επιθετικότητας της παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
«Οι τουρκικές προκλήσεις παρατράβηξαν» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών προδίδοντας μεταξύ άλλων την αδήριτη αναγκαιότητα να αντιληφθούν όλοι σοβαροί παίκτες στην περιοχή και διεθνώς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ το μέγεθος της απειλής, που αντιπροσωπεύει για τη σταθερότητα στη μεσογειακή λεκάνη ο τουρκικός αναθεωρητισμός.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους προ της έναρξης της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος θα επισφραγίσουν την κοινή τους βούληση να αναβαθμίσουν σημαντικά τη συνεργασία τους σε αμυντικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναμένεται κατόπιν της σχετικής συνεννόησης να «κλειδώσει» η ημερομηνία της νέας τους συνάντησης – κυβερνητικά στελέχη την προσδιόριζαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά προτίμηση στο Παρίσι όπου παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου θα πέσουν οι υπογραφές για την άμεση – πιθανώς τους επόμενους μήνες – προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων των μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου Rafale.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η ακριβής διατύπωση για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, στοιχείο, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εξαγγείλει το προσεχές Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ένα συνεκτικό όσο και φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο πέραν των γαλλικών μαχητικών θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 4 φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, την πρόσληψη περί των 5000 επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Σκαραμαγκά, ενώ αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την ΕΑΒ.
Ανώτερες πηγές του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει αποφασισθεί απλώνεται τουλάχιστον σε βάθος 4ετίας, ως εκ τούτου είναι προοδευτικό, ενώ το συνολικό του ύψος συναρτάται ευθέως με τις προτεραιότητες, όπως τις χαράσσουν Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύβος έχει ριφθεί για την κατά πληροφορίες απόκτηση 4 νέων φρεγατών με την Αθήνα να… σκανάρει τις αγορές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την προμήθεια 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου Romeo, την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα αόρατα υποβρύχια, τύπου 214, την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Aegean Hawk, καθώς και την αντίστοιχη των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Τέλος, θεωρείται πολύ σημαντική η αγορά ανταλλακτικών, προκειμένου να είναι διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 44 μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 – 5, συνολικού ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εταίρους της παρακολουθώντας στενά τις εν εξελίξει διπλωματικές απόπειρες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλείς πληροφορίες προεξοφλούν πως τις επόμενες ώρες, πιθανώς έως το ραντεβού της Κορσικής, μεθαύριο Πέμπτη, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδος Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέχεια της επικοινωνίας της με τον Ερντογάν τέλη της προηγούμενης εβδομάδος.
Είναι σαφές πως το Βερολίνο υποστηρίζει ενεργά και τις προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να διευκολυνθεί μεσοπρόθεσμα η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε κατά πληροφορίες από τον κ. Μισέλ αποσαφήνιση συγκεκριμένων πτυχών της πρωτοβουλίας, που φαίνεται ότι αναλαμβάνει για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδος, της Κύπρου και της Τουρκίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βάσει των ίδιων πηγών, η Αθήνα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά έως ότου υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και συγκεκριμένος κατάλογος συμμετεχόντων. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έθεσε ως απαράβατο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδος σε μία τέτοια συνάντηση την αντίστοιχη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο εναντιώνεται παγίως και διαχρονικά η Άγκυρα. Τέλος, με στόχο το συντονισμό του βηματισμού τους έως και την ειδική Σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης. Το μήνυμα της Αθήνας παραμένει αναλλοίωτο: είτε η Τουρκία θα προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση με συνέχει και συνέπεια, είτε θα αντιμετωπίσει το φάσμα σκληρών οικονομικών και όχι μόνο κυρώσεων.